- Asuminen ja ympäristö
- Asuminen
- Jätehuolto
- Jätehuoltomääräykset
- Kompostointirekisteri
- Kooninkeitaan jäteasema
- Jätteen lajitteluohjeet ja vastaanottopaikat
- Akut ja paristot
- Biojäte
- Haravointijäte
- Lasipakkaukset
- Metalli (metalliromu, pienmetalli ja metallipakkaukset)
- Maatalousmuovi
- Muovipakkaukset
- Pahvi ja kartonki
- Paperi
- Painekyllästetty puu ja Kestopuu
- Puu
- Romuajoneuvot, renkaat ja vanteet
- Sekajäte
- Sähkö- ja elektroniikkaromu SER
- Vaaralliset jätteet
- Tekstiilit
- Mustepatruunat ja -kasetit
- Usein kysytyt lajiteltavat
- Kaavoitus ja maankäyttö
- Kadut ja kuntatekniikka
- Rakentaminen ja tontit
- Toimitilat ja talohankkeet
- Vesihuolto
- Yleiset alueet
- Ympäristöpalvelut
- Ympäristö
- Varhaiskasvatus ja koulutus
- Varhaiskasvatus
- Perusopetus
- Musiikkiopisto
- Lukiokoulutus
- Petäjä-opisto
- Muu koulutus
- GEO-oppimisympäristö
- Sosiaali- ja terveyspalvelut
- Kulttuuri, liikunta ja nuoriso
- Kulttuuri ja taide
- Liikunta
- Liikuntapalveluiden sekä kasvatuksen / opetuksen tilojen hinnasto
- Liikuntapalveluiden verkkokauppa
- Uimahalli
- Liikuntakeskus
- Monitoimitalo Honkala
- Ladut ja luistelupaikat
- Uimarannat ja uintipaikat
- Muut liikuntamahdollisuudet
- Ohjatut liikuntaryhmät
- Liikuntaneuvonta
- Salien ja ulkoalueiden käyttövuorohakemukset
- Palkitsemiset
- Liikunta- ja hyvinvointitapahtumat
- Nuoriso
- Museo
- Matkailu - www.visitkankaanpää.fi
- Yhdistykset
- Kohteemme Outdooractive-palvelussa
- Kirjasto
- Tapahtumat
- Musiikkiopisto
- Työ ja yrittäminen
- Kaupunki ja hallinto
Kehityksen ja oppimisen tuki
Lapsella on oikeus saada kasvuunsa ja oppimiseensa tukea fyysisen, tiedollisen, taidollisen, tunne-elämän tai sosiaalisen kehityksen osa-alueilla. Tukitoimet aloitetaan tuen tarpeen ilmettyä yhteistyössä huoltajien kanssa. Tukitoimien aloittaminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää lapsen kasvulle ja kehitykselle.
Kankaanpään päiväkodeissa toimii neljä pienennettyä päiväkotiryhmää. Näissä ryhmissä lapsen tuen tarve pystytään huomioimaan myös rakenteellisesti, muun muassa suurempana henkilöstömitoituksena. Tuen tarpeessa olevien lasten varhaiskasvatusta järjestetään kuitenkin kaikissa yksiköissä. Lapsi voi saada kehityksen ja oppimisen tukea sekä varhaiskasvatuksessa että esiopetuksessa yleisenä, tehostettuna tai erityisenä tukena.
Varhaiskasvatuksen erityisopettaja (VEO) tukee varhaiskasvatuksen henkilöstöä ja huoltajia lasten oppimiseen, kasvuun ja tuen järjestämiseen liittyvissä asioissa. Kankaanpään varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa toimii kolme varhaiskasvatuksen erityisopettajaa (VEO).
Kankaanpäässä LAADUKAS VARHAISKASVATUS luo pohjan lasten kanssa toteutettavalle toiminnalle. Laadukas varhaiskasvatus on lämmintä ja sensitiivistä vuorovaikusta lapsen kanssa. Toiminnan suunnittelu, havainnointi, dokumentointi ja arviointi ovat myös osa laadukasta varhaiskasvatusta. Kankaanpäässä pienryhmätoiminta, selkeä ja ennakoitava päivärytmi, siirtymien porrastus ja kuvien käyttö kuuluvat kaikille lapsille osana laadukasta varhaiskasvatusta.
Laadukkaan varhaiskasvatuksen lisäksi lapsi voi tarvita kasvuun ja oppimiseen eriasteista tukea. Tuen taso, jolla lapsi saa tukea muodostuu sen mukaan, kuinka paljon tukitoimia hän tarvitsee. Jos lapsi tarvitsee tukea vain hetkellisesti tai vain vähän yhdellä osa-alueella, lapsi kuuluu varhaiskasvatuksen YLEISEN TUEN piiriin. Lapsen huoltajat sekä ryhmän kasvattajat keskustelevat yleisen tuen tarpeesta sekä tarvittavista tukitoimista. Tukitoimet kirjataan Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan (VASU).
Jos todetaan, että lapsi tarvitsee tukitoimia säännöllisesti, eikä yleinen tuki ole riittävää, lapsi saa varhaiskasvatuksessa TEHOSTETTUA TUKEA. Tällöin yleensä lapsella on useita tukitoimia tai hän tarvitsee lievempää tukea usealla kehityksen osa-alueella. Osa lapsista tarvitsee vielä vahvempaa tukea. He saavat varhaiskasvatuksen ERITYISTÄ TUKEA. Usein lapsella on tällöin laajoja kehityksen pulmia usealla kehityksen osa-alueella. Erityisen tuen piirissä olevat lapset tarvitsevat jatkuvaa ja kokoaikaista tukea, vahvaa henkilökohtaista ohjausta ja monesti myös apuvälineitä.
Sekä tehostettua että erityistä tukea aloittaessa lapsen asia käsitellään Varhaiskasvatuksen Tuki (VarTu) – ryhmässä, johon kuuluvat lapsen ryhmän opettaja, päiväkodin johtaja sekä varhaiskasvatuksen erityisopettajat. VarTu -ryhmässä käydyn keskustelun perusteella tehdään suositus tehostetun tai erityisen tuen aloittamisesta sekä tarvittavista tuen muodoista ja tukikeinoista. Lisäksi toteutetaan huoltajan kuuleminen eli kuullaan huoltajien näkemys. Tämän jälkeen tuen aloittamisesta tehdään hallintopäätös. Tukitoimet kirjataan lapsen VASUun.
Kolmiportainen tuki esiopetuksessa
Kankaanpään esiopetuksessa on käytössä KOLMIPORTAINEN TUKI. Kolmiportaisen tuen ensimmäinen porras on YLEINEN TUKI. Tukea annetaan lapsen omassa ryhmässä. Tuki toteutuu arjen pieninä asioina, joilla lapsen oppimista ja taitojen kehittymistä voidaan tukea (pedagogiset käytänteet, työvälineet, ryhmän ratkaisut, pienryhmätoiminta).
Mikäli yleinen tuki ei riitä ja lapsi tarvitsee enemmän aikuisen ohjausta, lapsi voi saada TEHOSTETTUA TUKEA. Tehostettu tuki annetaan lapsen omassa ryhmässä ja se on luonteeltaan vahvempaa ja pitkäjänteisempää kuin yleinen tuki. Tehostetun tuen aloittamisessa tehdään moniammatillista yhteistyötä. Psykologi, puhe/toimintaterapeutti tai erikoissairaanhoito suosittelee lausunnossaan lapselle tehostetun tuen aloittamista. Tehostettu tuki suunnitellaan kokonaisuutena ja se kirjataan Lapsen tehostetun tuen oppimissuunnitelmaan, joka tehdään Lapsen esiopetussuunnitelman (LEOPS) lisäksi.
Osa esikoululaisista tarvitsee oppimisensa tueksi ERITYISTÄ TUKEA. Erityisessä tuessa lapselle laaditaan yksilölliset tavoitteet. Opetus tapahtuu tavallisessa tai pienennetyssä päiväkotiryhmässä. Lapselle, jolle on tehty erityisen tuen päätös, annetaan esiopetusta lapselle laaditun Henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman mukaisesti (HOJKS). Myös erityisen tuen aloittamisessa tehdään moniammatillista yhteistyötä.
Yhteystiedot
Susanna Luomaniemi
varhaiskasvatuksen erityisopettaja
044 577 2517
etunimi.sukunimi@kankaanpaa.fi
Leena Hietamäki
varhaiskasvatuksen erityisopettaja
044 577 2725
etunimi.sukunimi@kankaanpaa.fi
Jessi Lehtiniemi
varhaiskasvatuksen erityisopettaja
044 577 2504
etunimi.sukunimi@kankaanpaa.fi