Pohjois-Satakunnan kunnat huolissaan sote-palveluiden uudistusten vaikutuksista

Pohjois-Satakunnan kunnat huolissaan sote-palveluiden uudistusten vaikutuksista

Pohjois-Satakunnan kunnat ovat teettäneet kattavan selvityksen FCG Finnish Consulting Groupilla arvioidakseen Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkouudistuksen vaikutuksia alueensa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Selvitys on toteutettu kesäkuussa 2024 ja sen tavoitteena on tuoda esille, miten suunnitellut muutokset vaikuttavat Kankaanpään, Jämijärven, Karvian, Pomarkun, Siikaisten ja Merikarvian kuntien asukkaisiin. Tiettävästi tämä on ensimmäinen vaikutusten arviointi, jonka kunnat toteuttavat hyvinvointialueiden aloittamisen jälkeen.

Selvityksen tulokset herättävät huolta useista palveluiden saatavuuteen ja saavutettavuuteen liittyvistä seikoista. Erityisesti perusterveydenhuollon palveluiden keskittäminen suurempiin yksiköihin ja digitaalisten sekä liikkuvien palveluiden käyttöönotto fyysisten lähipalveluiden sijaan aiheuttavat pelkoa ja epävarmuutta kuntien asukkaissa. Välimatkojen piteneminen palvelupisteisiin, erityisesti ikääntyneiden, autottomien ja haavoittuvassa asemassa olevien asukkaiden osalta, on yksi keskeisimmistä huolenaiheista.

Selvityksen mukaan 96 % vastaajista pitää tärkeänä kasvokkaisten palveluiden saamista fyysisissä toimipisteissä pienissä kunnissa. Suhtautuminen liikkuviin ja digitaalisiin palveluihin on pääosin kielteistä, ja ne herättävät huolta, ahdistusta sekä pelkoa turvattomuudesta ja tietosuojan toteutumisesta.

Palveluverkkouudistus ei ainoastaan heikennä fyysisten palveluiden saatavuutta, vaan myös lisää kuntalaisten taloudellisia kustannuksia, kuten matkakuluja, ja vähentää heidän mahdollisuuksiaan hakeutua hoitoon. Erityisesti virka-ajan ulkopuolisten päivystysten lopettaminen Kankaanpäässä aiheuttaa suurta huolta alueen asukkaissa.

Pohjois-Satakunnan kunnat ovat ilmaisseet tarpeen parantaa viestintää ja yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa, jotta palveluiden muutokset voitaisiin toteuttaa asukaslähtöisemmin ja paremmin kuntalaisten tarpeet huomioiden. Kuntien mukaan digitaalisten ja liikkuvien palveluiden tulisi aluksi täydentää fyysisiä palveluita eikä korvata niitä kokonaan.

Kuntien toivomuksena on, että Satakunnan hyvinvointialue ottaa huomioon selvityksen tulokset ja kuntien esittämät huolenaiheet palveluverkkouudistuksen jatkosuunnittelussa. Pohjois-Satakunnan kunnat pyrkivät edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä sekä varmistamaan, että kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet laadukkaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kuntien valtuustojen ja hallituksien puheenjohtajat, Pohjois-Satakunnan aluevaltuutetut ja kuntajohtajat käsittelevät loppuraporttia seuraavassa Seututapaamisessa Siikaisissa ti 20.8.

Pohjois-Satakunnan sote-palveluiden vaikutustenarviointi loppuraportti (PDF)

 

Lisätiedot:

Kunnanjohtaja Aku Autio, Jämijärven kunta, p. 040 575 8937, aku.autio@jamijarvi.fi

Kaupunginjohtaja Mika Hatanpää, Kankaanpään kaupunki, p. 044 577 2210, mika.hatanpaa@kankaanpaa.fi

Kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma, Karvian kunta, p. 0400 221 900,  tarja.hosiasluoma@karvia.fi

Vs. kunnanjohtaja Juha Vasama, Merikarvian kunta, p.  044 455 7311, juha.vasama@merikarvia.fi

Kunnanjohtaja Mikko Airaksinen, Pomarkun kunta, p. 040 013 4670, mikko.airaksinen@pomarkku.fi

Kunnanjohtaja Heli Kaskiluoto, Siikaisten kunta, p. 044 720 1071, heli.kaskiluoto@siikainen.fi

Liiketoimintajohtaja Emma Kajander, FCG Sote ja hyvinvointi, p. 040 533 0980, emma.kajander@fcg.fi