Satakunta on koronan perustasolla, mutta riski kiihtymisvaiheeseen joutumisesta on olemassa – rajoitukset pidetään myös Pohjois-Satakunnassa ennallaan

Satakunta on koronan perustasolla, mutta riski kiihtymisvaiheeseen joutumisesta on olemassa – rajoitukset pidetään myös Pohjois-Satakunnassa ennallaan

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut 21.1.2021 ja todennut Satakunnan olevan epidemiologisesti perustasolla, mutta riski uudelleen kiihtymisvaiheeseen joutumisesta on melko suuri. Työryhmä suositteli kunnille entisten suositusten ja rajoitusten jatkamista 31.1.2021 saakka.

Pohjois-Satakunnan alueen kuntajohtajat, Kankaanpään kaupungin johtoryhmä sekä PoSan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Margit Seppälä arvioivat tilannetta koko Pohjois-Satakunnan osalta perjantaina 22.1.2021 pidetyssä kokouksessa. Yhteisesti todettiin, että alueella noudatetaan työryhmän suositusta ja pidetään rajoitukset ennallaan.

ATTR:n mukaan toimenpiteet saavat todennäköisesti vielä jatkoa ja niitä arvioidaan uudelleen torstaina 28.1.2021 pidettävässä kokouksessa. Pohjois-Satakunnan osalta seuraava tilannekatsaus tehdään perjantaina 29.1.2021, jolloin asiasta jälleen tiedotetaan.

Huolena muuntovirus ja vierastyöläisten tartunnat, taukotiloihin kiinnitettävä huomiota

Satakunnassa ilmaantuvuus on edelleen valtakunnallisesti matala, mutta se on ollut lievässä nousussa. Pohjois-Satakunnan alueella koronatartuntoja ei ole joulun jälkeen ilmaantunut, mutta altistumisia on ollut jonkun verran.

Muuntoviruksen mahdollinen leviäminen sekä ulkomailta tulevien vierastyöläisten tartunnat huolestuttavat. PoSan ylilääkäri Margit Seppälän mukaan olisi hyvä, että työnantajat vaatisivat ulkomailta tulevilta työntekijöiltä negatiivista näytettä.

ATTR:n mukaan työpaikkojen tulee kiinnittää erityistä huomiota järjestelyihin kahvihuoneissa ja ruokailutilanteissa, joissa maskia ei voi käyttää. Turvavälien tulee olla riittäviä (mielellään yli 2 metriä) ja tilajärjestelyiden sellaisia, että altistuksia ei synny. Ruokatauot kannattaa porrastaa ja ryhmät pitää erillään. Näin voidaan välttää tartuntojen leviämistä ja karanteeneja työpaikoilla.

Rajoitukset pidetään ennallaan

Työryhmän suositusten mukaan voimassa olevat rajoitukset pidetään ennallaan koko Pohjois-Satakunnan alueella. Toiminta varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yksiköissä jatkuu normaalisti maskisuosituksia noudattaen. Myös lukiot jatkavat lähiopetuksessa.

Julkiset tilat ovat avoinna rajoitusten puitteissa eli tiloissa kerrallaan oleva henkilömäärä rajataan puoleen normaalista ja tilojen käytössä huomioidaan hygieniasuositukset ja turvavälit. Jotkut palvelut voivat olla poissa käytöstä.

Myös harrastustoiminnan rajoitukset pidetään ennallaan. Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua alle 20-vuotiaiden osalta voimassa olevin rajoituksin ja aikuisten ryhmäharrastustoimintaa voidaan toteuttaa sisätiloissa korkeintaan 10 hengen ryhmissä. ATTR harkitsee ensi viikolla, voidaanko ryhmäkokoa nostaa 20 henkilöön, mikäli varotoimia voidaan noudattaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto (AVI) on myös jatkanut ohjeistustaan, jonka mukaan sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen THL:n ja OKM:n ohjetta hygieniasuosituksista ja turvaväleistä. Määräys on tällä hetkellä voimassa 23.2.2021 saakka.

Suositus yksityistilaisuuksien henkilömäärän rajoittamisesta 10 henkilöön pysyy ennallaan samoin kuin suositukset maskienkäytön, etätöiden sekä matkustamisen suhteen.

Hygieniasta pidettävä edelleen huolta, oireisena heti testiin

Epidemian leviämisen rajoittamiseksi on edelleen muistettava seuraavat tärkeät keinot: maskin käyttäminen, hyvä käsi- ja yskimishygienia, turvavälit, kontaktien ja turhan liikkumisen vähentäminen. Koronavilkku-sovelluksen lataaminen puhelimeen on erittäin suositeltavaa.

Koronatestiin on hakeuduttava jo lievien oireiden ilmaannuttua. Soita Kankaanpäässä heti PoSan flunssapoliklinikalle p. 02 577 3265, josta saa näytteenottoajan ja saapumisohjeen. Flunssapoliklinikan puhelinneuvonta on avoinna ma-pe klo 8-16 ja la-su klo 9-13.

Muissa PoSan kunnissa puhelinnumero on p. 040 652 4340. Koronanäytteenotto tapahtuu muissa jäsenkunnissa ajanvarauksella ja sopimuksen mukaan.

Oirearvion voi tehdä myös omaolo.fi –palvelussa, josta saa toimintaohjeet.

Tilanteen seuranta

Tilannetta seurataan edelleen aktiivisesti kaikissa Pohjois-Satakunnan kunnissa ja viranhaltijat ovat jatkuvassa yhteydenpidossa terveysviranomaisten kanssa. Tarvittaessa reagoidaan nopeasti viranomaisten antamien ohjeistuksien mukaisesti.

Kuntakohtaiset tarkemmat ohjeistukset löytyvät kuntien omilta verkkosivuilta.

Kuntalaisia suositellaan seuraamaan myös PoSan sekä Satasairaalan tiedotusta aiheesta:

Lisätiedot

Margit Seppälä, ylilääkäri, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä
044 577 3200, margit.seppala@eposa.fi

Mika Hatanpää, kaupunginjohtaja, Kankaanpään kaupunki
044 577 2210, mika.hatanpaa@kankaanpaa.fi

Markus Ojakoski, kunnanjohtaja, Jämijärven kunta
040 509 4542, markus.ojakoski@jamijarvi.fi

Tarja Hosiasluoma, kunnanjohtaja, Karvian kunta
040 022 1900, tarja.hosiasluoma@karvia.fi

Jari Rantala, kunnanjohtaja, Pomarkun kunta
040 582 4242, jari.ranta@pomarkku.fi

Viveka Lanne, kunnanjohtaja, Siikaisten kunta
044 720 1071, viveka.lanne@siikainen.fi