- Asuminen ja ympäristö
- Asuminen
- Jätehuolto
- Jätehuoltomääräykset
- Kompostointirekisteri
- Kooninkeitaan jäteasema
- Jätteen lajitteluohjeet ja vastaanottopaikat
- Akut ja paristot
- Biojäte
- Haravointijäte
- Lasipakkaukset
- Metalli (metalliromu, pienmetalli ja metallipakkaukset)
- Maatalousmuovi
- Muovipakkaukset
- Pahvi ja kartonki
- Paperi
- Painekyllästetty puu ja Kestopuu
- Puu
- Romuajoneuvot, renkaat ja vanteet
- Sekajäte
- Sähkö- ja elektroniikkaromu SER
- Vaaralliset jätteet
- Tekstiilit
- Mustepatruunat ja -kasetit
- Usein kysytyt lajiteltavat
- Kaavoitus ja maankäyttö
- Kadut ja kuntatekniikka
- Rakentaminen ja tontit
- Toimitilat ja talohankkeet
- Vesihuolto
- Yleiset alueet
- Ympäristöpalvelut
- Ympäristö
- Varhaiskasvatus ja koulutus
- Varhaiskasvatus
- Perusopetus
- Koulut
- Kouluun ilmoittautuminen
- Aamu- ja iltapäivätoiminta
- Koulujen työ- ja loma-ajat
- Kodin ja koulun yhteistyö
- Koulukuljetukset
- Opiskeluhuolto
- Koulusosionomi
- Kouluruokailu
- Opetussuunnitelma
- Nuorisopassi
- Urheilukisojen tuloksia
- Harrasta Kankaanpään kouluissa
- Pohjanlinnan koulun ympäristöystävät
- Taituritiimit
- Keskustan käsityö- ja askartelukerho
- Venesjärven luova puuhakerho
- Minecraft -kerhot
- Keskustan parkour ja sirkus
- Liikuntakerho
- Niinisalon Pihapelit ja ilmaisutaito
- Kipinä liikunta- & koulukeskus
- Robokerho
- Movies in english Keskustan koulu
- Lentopallo tytöt
- Lasten ja nuorten punttikoulut
- Oppimisen tuki
- Musiikkiopisto
- Lukiokoulutus
- Petäjä-opisto
- Muu koulutus
- GEO-oppimisympäristö
- Sosiaali- ja terveyspalvelut
- Kulttuuri, liikunta ja nuoriso
- Kulttuuri ja taide
- Liikunta
- Liikuntapalveluiden sekä kasvatuksen / opetuksen tilojen hinnasto
- Liikuntapalveluiden verkkokauppa
- Uimahalli
- Liikuntakeskus
- Monitoimitalo Honkala
- Ladut ja luistelupaikat
- Uimarannat ja uintipaikat
- Muut liikuntamahdollisuudet
- Ohjatut liikuntaryhmät
- Liikuntaneuvonta
- Salien ja ulkoalueiden käyttövuorohakemukset
- Palkitsemiset
- Liikunta- ja hyvinvointitapahtumat
- Nuoriso
- Museo
- Matkailu - www.visitkankaanpää.fi
- Yhdistykset
- Kohteemme Outdooractive-palvelussa
- Kirjasto
- Tapahtumat
- Musiikkiopisto
- Työ ja yrittäminen
- Kaupunki ja hallinto
Talouden tasapainottamisohjelma
Kankaanpään kaupunginvaltuusto hyväksyi 17.12.2018 kokouksessaan kaupungin vuoden 2019 talousarvion, jonka yhteyteen määritettiin tehtäväksi kestävä talousohjelma. Kestävän talousohjelman laadintaprosessi suunniteltiin kaupungin johtoryhmän toimesta ja sitä esiteltiin kaikille kaupungin esimiehille tammikuussa pidetyssä esimiesinfossa. Tämän jälkeen työ jatkui esimiesten johdolla kaupungin eri yksiköissä. Kestävän talousohjelman tekoon osallistettiin kaikki kaupungin työntekijät ja ideoita kannustetaan esittämään avoimesti. Organisaation sisältä saatuja toimenpide-ehdotuksia täydennettiin vielä kuntalaisilta kerätyltä palautteella.
Kestävä talousohjelma oli määrätyn mukaisesti Kankaanpään kaupunginvaltuuston käsittelyssä kesäkuun kokouksessa. Valtuusto päätti tällöin palauttaa talousohjelman uudelleenvalmisteluun ja ottaa työhön mukaan ulkopuolisen konsultin. Työ päätettiin myös ulottaa koko kaupunkikonserniin eli tarkastuksen kohteeksi tuli myös Peruspalvelukuntayhtymä PoSa.
Kaupunginhallitus valitsi Perlacon Oy:n laatimaan tasapainottamisohjelmaa ja selvitysprosessiin ohjausryhmän, jossa jäsenenä olivat kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat ja Vihreiden ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien nimeämät edustajat, Kankaanpään eduksi -ryhmän edustaja sekä viranhaltijoista kaupunginjohtaja, hallinto- ja henkilöstöjohtaja ja talousjohtaja. Yhteensä ohjausryhmässä oli 19 henkilöä.
Talouden tasapainottamisohjelman valmistelu eteni siten, että konsultille toimitettiin yksityiskohtaisia lähtötietoja kaikkien eri sektoreiden toiminnoista, palveluista, kustannuksista, asiakasmääristä ja volyymeistä. Työn tukena oli myös keväällä valmistelu aiempi toimenpideohjelma. Kaupungin tasapainotustyön rinnalla tehtiin PoSassa valmistelutyötä saman konsultin vetämänä.
Talouden tasapainottamisohjelman ohjausryhmä kokoontui työn edetessä useita kertoja. Kaupunginvaltuusto piti myös 30.10.2019 valtuustoseminaarin, jossa käytiin läpi talouden tasapainottamistarvetta. Lisäksi asiaa on käsitelty laaja-alaisesti eri puolueryhmien omissa tilaisuuksissa. Myös henkilöstön edustajat ovat käsitelleet asiaa yhteistyötoimikunnan kokouksissa.
Perlacon Oy sai esityksen mahdollisista talouden tasapainottamistoimista valmiiksi 15.11.2019, jonka jälkeen henkilöstön edustajat antoivat esityksestä oman lausuntonsa. Tämän jälkeen kaupungin ohjausryhmä esitti lopullisen ohjelmansa. Myös kaupungin ja PoSan ohjausryhmät ovat käsitelleet ohjelmiaan yhdessä. Tämän jälkeen toimet on sisällytetty kaupunginjohtajan vuoden 2020 talousarvio- ja vuosien 2021–2022 taloussuunnitelmaesitykseen, jota kaupunginhallitus käsitteli 2.12.2019 Lopullisesti ohjelmasta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä päätti kaupunginvaltuusto 16.12.2019 olleessa kokouksessaan.
Tasapainottamisohjelman toteutumista seurataan kaupungin talousseurannan ja -suunnittelun ohessa.
Talouden tasapainottamisohjelma tiivistetysti
- Ohjelman tavoitteena on ensi sijassa nostaa Kankaanpään talous pois kriisikuntauhan alta. Mikäli toimenpiteitä ei tehtäisi, olisi Kankaanpää kriisikuntamenettelyssä vuonna 2022, kun alijäämää olisi tehty neljä perättäistä vuotta. Euromääräisesti tasapainottamisohjelman tavoitteena oli löytää noin viiden miljoonan euron säästöt.
- Ohjelma koostuu erilaista säästö- ja toiminnan tehostamistoimenpiteistä läpi koko kaupunkiorganisaation. Kaupungin toimintoja järjestetään sisäisesti tehokkaammalla tavalla ja kaupungin hintoja ja taksoja tarkastetaan kautta linjan.
- Tasapainottamisohjelmassa on toimenpiteitä, joilla on tarkoitus vähentää henkilötyövuosia. Vähennykset on tarkoitus toteuttaa eläköitymisiä ja määräaikaisuuksia hyväksi käyttäen eikä kaupunki tässä vaiheessa harkitse irtisanomisia, osa-aikaistamisia tai lomautuksia. Tasapainottamisohjelman mukaiset toimenpiteet saattavat kuitenkin aiheuttaa muutoksia työn organisointiin, tehtävänkuviin ja palvelussuhteen ehtoihin.
- Kaupungin sivistyspuolelta säästöjä haetaan esimerkiksi koulujen alkamisaikojen vakioinnilla sekä päiväkotiverkon tiivistämisellä suhteessa lapsimäärän laskuun. Konsulttien esityksessä ollutta kouluverkkouudistusta ohjausryhmä ei päättänyt sisällyttää ohjelmaan.
- Isoimpana yksittäisenä tulonlisäyksenä on katuvalaistusverkon myynti Vatajankosken Sähkö Oy:lle. Kaupunki tekee Vatajankosken kanssa palvelusopimuksen.
- Tasapainottamisohjelmaan kuuluu myös 0,25 prosenttiyksikön veronkorotus, josta kaupunginvaltuusto päätti 18.11. kokouksessaan.
- Kaupungin selvitystyön ohella tehtiin selvitystyötä myös peruspalvelukuntayhtymä PoSassa. Sen osalta säästöjä on löydettävissä noin 3,2 miljoonan euron verran. Tästä Kankaanpään osuus on noin 70 %.
Aiheeseen liittyviä materiaaleja:
- Perlacon Oy: Kankaanpään sopeuttamisohjelman loppuraportti (PDF)
- Perlacon Oy:n esitys talouden sopeuttamisohjelman toimenpiteistä (PDF)
- Ohjausryhmän esitys talouden sopeuttamisohjelman toimenpiteistä (PDF)
- Selvitystyön tausta-aineistona käytetty Perlacon Oy:n aineisto Kankaanpään kaupungin väestökehityksestä sekä talouden ennusteista (PDF)