Kankaanpään kaupungin vuoden 2024 tilinpäätös jäi plussan puolelle, vaikka vuosi olikin selvästi heikompi verrattuna edellisvuoteen.
Vuonna 2023 ylijäämää kertyi vielä 4,9 miljoonaa euroa, mutta vuoden 2024 tilinpäätös päätyi 620 000 euron ylijäämään. Tulos voi kuulostaa vaatimattomalta edellisvuoteen verrattuna, mutta on silti positiivinen yllätys – alkuperäinen talousarvio kun oli laadittu noin miljoonan euron alijäämälle.
Plussatuloksen mahdollisti lopulta verovuoden 2024 jako-osuuksien tarkistus. Joulukuussa tehty oikaisu nosti verotulot lähes 650 000 euroa ennakoitua suuremmiksi.
Erityisen positiivista oli kaupungin väkiluvun kasvu 82 asukkaalla. Kankaanpäässä asuu nyt 12 478 ihmistä, ja kaupungin taseessa on kertynyt vuosien mittaan yhteensä 11 miljoonaa euroa kumulatiivista ylijäämää. Kaupunginjohtaja Mika Hatanpään mukaan tämä antaa vakautta ja liikkumavaraa tulevaisuuden suunnitelmille. Kaikki ei kuitenkaan ole ruusuista.
”Käyttötalousmenojen kasvu on ollut nopeampaa kuin tulojen kasvu, ja valtionosuuksien leikkaukset ovat heikentäneet tulopohjaa huomattavasti,” Hatanpää toteaa tilinpäätöksen yhteenvedossa.
Vaikka kaupungin lainakanta väheni noin 2,3 miljoonalla eurolla, oli vuoden vaihteessa lainaa edelleen lähes 53 miljoonaa – yli 4 000 euroa jokaista asukasta kohden.
Vuoden 2025 alussa voimaan tullut TE-uudistus siirsi valtion työvoimapalveluiden järjestämisvastuun kunnille. Kankaanpää kuuluu Porin työllisyysalueeseen, jossa vastuu jakautuu useamman kunnan kesken.
”Muutoksen myötä kaupungille tulee enemmän vastuuta, mutta myös uusia mahdollisuuksia kehittää paikallisiin tarpeisiin vastaavaa palvelumallia, joka hyödyttää sekä elinkeinoelämää että työnhakijoita,” Hatanpää uskoo.
Työmarkkinoilla Kankaanpäällä on edessään haaste: työttömyys on kasvussa samaan aikaan, kun osaavasta työvoimasta on pulaa. Vuonna 2008 kaupungissa oli 6 765 työikäistä – viime vuonna enää 5 372. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan määrä voi vähentyä yli tuhannella vuoteen 2030 mennessä.