Kankaanpäässä on vietetty kulttuurikevättä huhtikuun puolivälistä saakka. Tapahtumakokonaisuus on sisältänyt monipuolisesti konsertteja, näytelmiä, näyttelyitä, taidetta ja kulttuuria. Kulttuurikevät on nyt uipentumassa taideviikon merkeissä.
Monille paikkakuntalaisille taideviikko-sana yhdistyy kesäisin järjestettyyn Pohjois-Satakunnan Taideviikkoon. Tätä tapahtumaa lähdettiin viime vuonna uudistamaan, minkä seurauksena kaupungin kalenterissa on nyt uutena tapahtumana Kankaanpään Kulttuurikevät, joka nivoo yhteen taiteen ja kulttuurin sekä Hörhiäisviikoksi nimensä vaihtava tapahtumaviikko, joka sijoittuu elokuun loppuun.
Kaupunki ja taidekoulu yhteistyössä
Kevään taideviikon synty lähti halusta saada Kankaanpään Taidekoulu eli SAMK Kuvataide Kankaanpään yksikkö enemmän mukaan taideviikon tekemiseen.
– Kankaanpää on strategiansakin mukaisesti taidekaupunki ja halusimme saada taidekoulun toiminnan paremmin näkyviin niin paikkakuntalaisille kuin vierailijoille, kertoo kaupungin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Johanna Luotolinna.
Luotolinnan mukaan Kulttuurikevät -ajatus kokoaa uudella tavalla yhteen myös kaupungin omaa kulttuuri- ja taidetarjontaa.
Taidekoululla ajatus taideviikon järjestämisestä otettiin innolla vastaan.
– Kevät on meille erittäin aktiivista aikaa, kun opiskelijat päättävät kurssejaan ja tuottavat erilaisia taidetapahtumia. Tavoitteena on tietysti tuoda niitä lähemmäs muuta yhteisöä, sanoo projektitutkija Saija Mustaniemi SAMK Kuvataide Kankaanpäästä.
Mustaniemen mukaan taideviikon suunnittelu lähti käyntiin jo syksyllä ja se nivottiin osaksi opetustoimintaa. Ohjelmaa on laajasti ja ripoteltuna eri paikkoihin. Taidekoulu on halunnut yleisötapahtumien ohella huomioida myös kuntalaisia vauvasta vaarin, tuottamalla sisältöjä myös palveluasumisen ja päiväkotien ryhmille.
Taidekoulun taideviikko
Kannattaa lähteä rohkeasti tutustumaan taideviikon tarjontaan. Tapahtumat itse asiassa ovat alkaneet jo 2.5., kun taidekoulun opiskelijat jalkautuivat havaintomaalauskurssin puitteissa kivijalkaliikkeisiin (mm. Kankaanpään Kemikalio ja Combi Kuntokeskus). Taiteilijat ovat työssä myös viikolla 19 (7.-9.5.) sekä itse Taideviikolla 14.–16.5.
Taideviikko on siis viikko 20 ja se käynnistyy maanantaina 14.5., kun taidekoulun edessä olevalla Mullitorilla (Paasikivenkatu 24) pääsee näkemään ympäristö- ja yhteisötaiteen kurssin turveveistosten työstöä. Lisäksi nähtävillä ja kokeiltavissa on Log Drum -perinnerumpu, jonka intialainen taiteilija Suva deep Das valmisti kevään aikana. Nämä siis 14.–17.5. klo 9-16.
Keskiviikkona 16.5. klo 13–16 sekä torstaina 17.5. klo 10–13 on Pohjois-Satakunnan Seutuverkon (PSSV) tiloissa torin laidalla nähtävillä tulevaisuuden taidegalleria. Taideopiskelija Aku Koskinen loihtii sinne virtuaalitodellisuuden.
Torstaina 17.5. klo 15 alkavat taidekoululla SCHOOLSOUT-minifestarit. Tänne ovat tervetulleita kaikki kankaanpääläiset nuoret! Esiintymässä on mm. bändi nimeltä Tibet, taiteilija ja muusikko Kalamanteri sekä Pumppu-klubin performanssikokonaisuus kevätspektaakkeli.
Perjantaina 18.5. klo 12-15 jatketaan taideviikkoa KÄSITYS – taiteen ja tieteen avoimen seminaarin parissa. Puhumassa taidekoulun auditoriossa mm. kaupunkimuotoilija Päivi Raivio aiheenaan urbaani taide ja kaupunkiviljely sekä taiteen ja tieteen vuoropuhelua vauhdittavat kuvataiteilijat Mia Mäkelä ja Antti Laitinen.
Taideviikon aikana on myös vuoden ensimmäinen Kankaanpään taideyhdistyksen taidekehäkierros. Sen vetää Marita Frigård. Lähtö to 17.5. klo 18 Kahvila Postellilta (Keskuskatu 51).
Museollakin tapahtuu
Taideviikon ajalle sattuu myös kansainvälinen museoviikko, jonka puitteissa järjestetään tapahtumia Kankaanpään kaupunginmuseolla (Museokatu 10, 38840 Niinisalo). Perjantaina 18.5. klo 18–22 on luvassa museoiden yö, jolloin avautuu kaupunginmuseon uusi näyttely ”KATSEEN KOHTEENA: sinä, minä, hän”. Muotokuviin keskittyvän näyttelyn teeman mukaisesti illan ohjelmassa on mm. Selfie-työpaja ja kuvataiteen opiskelija Laura Sillanpää on tekemässä pikamuotokuvia yleisöstä.
Lauantaina 19.5. klo 13 museoviikon ohjelmassa on kuuntelukävely, jolloin lähdetään aistimaan kaupunginmuseon ympäristöä kuvataiteilija Kirsi Jaakkolan johdolla. Museoon on vapaa pääsy koko viikonlopun.
Taideviikon ja koko Kankaanpään kulttuurikevään ohjelma löytyy osoitteesta:
Lisätiedot
Johanna Luotolinna, Markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Kankaanpään kaupunki
044 577 2212, johanna.luotolinna@kankaanpaa.fi
Saija Mustaniemi, projektitutkija, SAMK Kuvataide Kankaanpää
050 5342798, saija.mustaniemi@samk.fi