Maaseudulla ulkotyöt eivät katso keliä. Kankaanpään Honkajoella Juha Vanhapaasto pilkkoi takkapuita hymyssä suin marraskuisessa sateessa. Kuva: Artturi Kuja-Kanto
Maaseutuasuminen ei sovi kaikille, mutta nyt sitä on mahdollista kokeilla. Ihana kamala maaseutu -asumiskokeilujen haku avautuu huhtikuussa.
Pohjois-Satakunnan ja Luoteis-Pirkanmaan kunnat – Ikaalinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kihniö, Merikarvia, Parkano, Pomarkku ja Siikainen – ovat yhdistäneet voimansa ainutlaatuisessa hankkeessa, joka haastaa käsityksiä maaseudun arjesta.
– Moni hakee maaseudulta rauhaa ja hiljaisuutta, mutta elämä siellä on kaukana pysähtyneisyydestä. Se rakentuu ihmisistä, joilla on tahtoa ja asennetta asua täällä. Välillä elämä maalla on kamalan ihanaa, toisinaan ihanan kamalaa, sanoo projektipäällikkö Noora-Mari Syväluoma.
Maaseudun brändäys mitään kaunistelematta
Asumiskokeilut eivät ole Suomessa täysin uusi ilmiö, vaan vastaavia kokeiluja on toteutettu maaseutualueilla aiemminkin. Ihana kamala maaseutu -konsepti viestii rohkeasti, ja kertoo maaseudulla asumisesta mitään kaunistelematta.
– Maaseutuasuminen voi välillä olla ankaraa, kuten halonhakkuuta vesisateessa ja liukastelua jäisillä pihateillä. Toisaalta taas aamukahvin nauttiminen puuhellan lämmössä ja mustikoiden kerääminen oman kodin takapihalta tarjoavat niitä arjen pieniä onnellisuuden hetkiä, kuvailee Syväluoma.
Ihana kamala maaseutu -konseptin brändäykseen ja visuaaliseen ilmeeseen on hyödynnetty maaseudun kehittäjien yhteistyönä toteuttamaa Maaseudun brändikirjaa.
Maaseutuasumisen testiviikot tulossa
Syksyllä 2025 toteutettavien asumiskokeilujen tavoitteena on tarjota maalle muutosta haaveileville tilaisuus kokea maaseudun elämää noin viikon ajan mahdollisimman aidosti. Kokeilun aikana tutustutaan maalaiskunnan tai -kaupungin elämään ja koetaan ainutlaatuisia asioita, jotka ovat paikkakuntalaisille arkipäivää.
– Pohjois-Satakunnan ja Luoteis-Pirkanmaan alue tarjoaa lähes rajattomat harrastusmahdollisuudet – maalla, merellä ja ilmassa. Osallistujat voivat rentoutua työpäivän jälkeen perhokalastaen joella, suppaillen järvellä, purjelentäen tai suunnistaen metsäpoluilla. Illan voi päättää nauttien harmonikan sävelistä konsertissa. Viikon ohjelma voidaan räätälöidä osallistujien kiinnostuksen mukaan, luettelee Syväluoma.
Mikäli osallistujilla on pieniä lapsia, on viikon aikana mahdollista tutustua lapsiperheiden palveluihin, kuten päiväkoteihin ja kouluihin. Kunnat kattavat asumiskustannukset, kun taas kokeilijoiden vastuulle jäävät matka- ja ruokailukulut.
– Asumiskokeilut on suunnattu erityisesti niille, jotka haaveilevat maalle muutosta ja joille etätyö mahdollistaa uudenlaisen elämäntavan. Maaseutu tarjoaa rauhaa, tilaa ja yhteisöllisyyttä, mutta ei välttämättä sovi kaikille. Kokeilun avulla osallistujat voivat testata, vastaako maaseutuasuminen heidän odotuksiaan ja tarpeitaan. Tavoitteena on madaltaa kynnystä maalle muutolle, Syväluoma toteaa.
Asukastarinat kertovat maaseudun mutkattomasta elämästä
Ihana kamala maaseutu julkaisee kanavissaan asukastarinoita maaseutuasumisesta alueen kunnissa. Näissä tarinoissa loistaa asukkaiden tahto asua maaseudulla. Maaseutuelämä koostuu naapuriavusta, yhteisöllisyydestä, kekseliäisyydestä, rentoudesta ja rohkeudesta. Asukkaat kertovat avoimesti myös maaseudun haasteista – mutta useimmiten ne käännetään voitoksi sitkeydellä ja sisulla.
Lisätietoja
Ihana kamala maaseutu -kokonaisuus toteutetaan osana Leader Pohjois-Satakunnan hallinnoimaa Verkostosta vetovoimaa -yhteistyöhanketta. Hanke on yhdeksän kunnan yhteinen maaseudun elinvoimaisuuden kehittämishanke ja se on Euroopan unionin maaseuturahaston osarahoittama. Hankeaika on 1.1.2024–30.6.2026.
Haku asumiskokeiluihin avautuu huhtikuussa. Paikkoja asumiskokeiluihin on tarjolla rajoitetusti, joten osallistujat valitaan hakulomakkeiden ja haastattelujen perusteella.
Lisätietoa tulevista asumiskokeiluista verkkosivuilla ihanakamalamaaseutu.fi ja instagramissa @ihanakamalamaaseutu
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikkö Noora-Mari Syväluoma
Leader Pohjois-Satakunta, Verkostosta vetovoimaa -yhteistyöhanke
noora-mari.syvaluoma@kankaanpaa.fi
040 190 9440
Hankekoordinaattori Noora Elonen
Leader Pohjois-Satakunta, Verkostosta vetovoimaa -yhteistyöhanke
noora.elonen@kankaanpaa.fi
040 577 1300